Információk

Mit jelent, hogy „It’s Daejeon”?

Az, hogy „It’s Daejon”, egy felkiáltás. Azt jelenti, hogy Daejeonban a legjobb élni.

Az „it’s” angol kifejezés ez esetben egy betűszót takar, amely angolul az érdekes, hagyománytisztelő és tudományos szavak első betűiből épül fel, és a város csúcstechnológiai központként betöltött szerepére utal.

A daejeoni sokszínűség elgondolása azokból a rendkívül változatos földrajzi, emberi, gazdasági, társadalmi és kulturális tényezőkből adódik, melyek a várost jellemzik. A szlogen formai megfelelője a város dinamikus kézírást felhasználó logója, amely egy nyitott, változatos, izgalmas város képét sugallja.

Mindezen törekvéseknek az a célja, hogy az emberek a világ minden tájáról barátságos és érdekes városként lássák Daejeont, messziről elkerülve a régi konzervatív beidegződéseket. A logóban szereplő különböző színek a virágzó növények kellemes képét idézik.

Összességében tehát a logó művészi módon kommunikálja egy környezettudatos, gazdag kulturális örökséggel bíró, jövőorientált város képét.

DAEJEON ADATAI

 • Népesség: 1,506 millió /Külföldi lakók: 14.249 (2010 februári statisztikák alapján)
 • Terület: 540㎢
 • Fő iparágak: K+F, logisztika, szolgáltató ipar és üzleti tevékenység
 • GRDP(2008) : 25 milliárd USD
 • Ipari szerkezet (A 2007-es GRDP alapján)
  - Elsődleges szektor: 1.07%
  - Másodlagos szektor: 12.05%
  - Harmadlagos szektor: 86.08%
 • Kereskedelmi forgalom (2008): 2,58 milliárd USD export és 2,81 milliárd USD import
 • Gazdaságilag aktív népesség: 726.000 (A teljes népesség 49%-a)

Daejeon adósbesorolását a Moody’s Aa3-ra javította

A Moody’s nemzetközi hitelminősítő ügynökség Daejeonban pénzügyi stabilitást állapított meg. Daejeon besorolását a Moody A1-re emelte 2011-ben, ami mérsékelt stabilitást és megfelelő befektetési célpontokat jelent. Amikor azonban 2012 augusztusában az ügynökség emelte Dél-Korea adósbesorolását, Daejeonét is Aa3-ra emelte. Mindez, indoklásuk szerint annak volt köszönhető, hogy „a központi kormányzás a helyi önkormányzatokkal együttműködve igen előnyös intézményi hátteret épített ki.”

 

Könnyű megközelíthetőség

Daejeon Dél-Korea szívében fekszik, és az ország fő közlekedési gócpontjaként működik. Az összes jelentősebb város elérhető innen 2 órán belül, Szöul pedig mindössze ötvenpercnyi gyorsvasutas utazással (KTX) megközelíthető. A Cheongju Int'l Repülőtér és a Dangjin Kikötő szintén közel vannak, ami lehetővé teszi a logisztikai költségek alacsony szinten tartását.

 

Kiváló tudományos és technológiai infrastruktúra és nagy hozzáadott érték

A Daedeok Innopolis (Daedeok Kutatás-fejlesztési Különleges Zóna) 28 állami tulajdonú kutatóközpontból és 79 magánintézetből áll, s összesen 20.000 kutatót foglalkoztat. Olyan világszínvonalú technológiák fejlesztésével foglalkoznak, melyek nagyban hozzájárultak az ország gazdasági növekedéséhez az elmúlt harminc év során. Emellett Daejeon alapította a WTA (World Technopolis Association, A világ technopoliszainak egyesülete) nevű szervezetet 1998-ban, melynek célja az volt, hogy a világ vezető tudományos központjai közti nemzetközi együttműködésen keresztül segítse elő a regionális fejlődést. Napjainkra a WTA 67 taggal rendelkezik 32 országból, és aktívan együttműködik több nemzetközi szervezettel, például az UNESCO-val is.

 

Kereslet és kínálat a kiváló emberi erőforrások területén

Daejeonban 18 egyetem működik, köztük a KAIST, Korea legjobb tudományegyeteme, az ICE (Információs és Kommunikációs Egyetem), az UST (Koreai Tudomány- és Technológiai Egyetem) és CNU (Chungnam Nemzeti Egyetem), melyek mindegyike a kutatásokra nagy hangsúlyt fektető, az iparral aktív kapcsolatokat ápoló intézmény. Mindez biztosítja azt, hogy rendelkezésre áll az a magasan kvalifikált, minőségi munkaerő, amelyre az iparnak és a kutatóintézeteknek szüksége van.

 

Daejeoni Kormányzati Komplexum

Az egyetemek mellett a hadsereg, haditengerészet és a légierő is rendelkezik bázisokkal a közelben. Ezen kívül egy többfunkciós adminisztratív város is épül a közelben, ahová 2012-től kezdődően 18 kormányhivatalt fognak áttelepíteni.

 

Városháza

Jelenleg 12 nemzeti kormányhivatal található Daejeonban, köztük a Koreai Vámhivatal, a Közbeszerzési Hivatal, a Hadi Toborzó Iroda, a Koreai Erdőhivatal, a Kulturális Örökség Hivatal, a Nemzeti Statisztikai Iroda, a Koreai Szellemi Jogok Hivatala és a Kis- és Középvállalkozások Hivatala. Daejeon a Kormányzati Komplexummal és a haderők bázisával adminisztratív és nemzetvédelmi központként működik.

 

Az átlagos hőmérséklet egész évben valamivel alacsonyabb, mint a hasonló szélességi körön lévő Észak-Amerikában vagy Nyugat-Európában. Daejeon éves átlagos középhőmérséklete 12,3 °C.

Január a leghidegebb hónap a -1,9°C-os középhőmérsékletével, augusztus pedig a legmelegebb 25,5°C-kal.

A valaha mért legmagasabb hőmérséklet 37,7°C volt 1994. július 24-én, a legalacsonyabb pedig -19,0°C volt 1969. február 6-án.

 

A Daedeok tudományos negyed fejlődése a 70-es években

Az 1950-53-as koreai háború során Daejeon teljesen megsemmisült. A háború után a koreai kormány kevés figyelmet szentelt a városnak, mígnem a hetvenes években a Szöulból Busanba és Mokpoba tartó sztrádák itt találkoztak, ami újra közlekedési csomóponttá avatta a várost.1973-ban megkezdődött a Daedeok Tudományváros építése Daejeonban, egy 27,8 ㎢ nagyságú területen. Mára ez Korea egyik legnagyobb csúcstechnológiás tudományos központja, amely 232 kutatási és oktatási intézménynek ad otthont, köztük a Tudomány és Technológia Koreai Intézetének (KAIST), az Elektronikai és Telekommunikációs Kutatóintézetnek (ETRI), a Koreai Űrtudományi Kutatóintézetnek (KARI), és a Koreai Atomenergia Kutatóintézetnek. A Daedeok Tudományváros (jelenlegi neve: Daedeok Innopolis) mostanra a kutatás-fejlesztés központjává és Korea tudományos technológiájának elsődleges úttörőjévé vált.

 

A kormányhivatalok áthelyezése Daejeonba és az 1993-as kiállítás

Az 1980-as években a koreai kormány úgy döntött, hogy egyes szerveit Szöulból, a fővárosból más városokba költözteti. Az egyik első ilyen projekt Daejeon Dunsan nevű, újonnan épített negyede volt. A kilencvenes évek során véglegesítette a kormány a terveit ezzel kapcsolatban. Mára tizenegy nemzeti kormányhivatal van Daejeonban, köztük a Koreai Vámhivatal, a Közbeszerzési Hivatal, a Hadi Toborzó Iroda, a Koreai Erdőhivatal, a Kulturális Örökség Hivatal, a Nemzeti Statisztikai Iroda, a Koreai Szellemi Jogok Hivatala és a Kis- és Középvállalkozások Hivatala.

1993-ban Daejeon nagy lökést kapott a világszínvonalú kutatóvárossá válás útján, miután sikeresen rendezte meg az 1993-as Nemzetközi Daejeoni Kiállítást. A ’93-as Expo több mint 14 millió látogatót vonzott a városba Koreából és a világ minden részéről. Száznál is több ország mutatkozott be, ami nagy jelentőségű nemzetközi eseménnyé avatta az expót. A város növekedésével 1989-ben Daejeon közvetlen kormányzati irányítás alá esett. 1995-ben azonban átkeresztelték Daejeon Metropoliszra, a nemzeti helyi autonóm rendszerek kiépítésével.

Helyi autonóm rendszer és a WTA

A helyi autonóm rendszer újbóli bevezetésével 1995-ben Daejeon Metropolis folytatta azokat a fejlesztéseket, melyek a város speciális lehetőségeinek kiaknázására irányultak, mint a „tudományos és technológiai központ”, vagy a tömegközlekedési gócpont. Annak érdekében, hogy a város befolyása növekedhessen, Daejeon megalapította a WTA-t (World Technopolis Association, a Világ Technológiai fellegvárainak Szövetsége) egy nemzetközi ernyőszervezetet, mely összeköti a világ tudományos városait, és igen fontos szerepet játszik a fejlődésben. Míg a WTA tagjai között 1998-ban a föld 10 országának 23 városa szerepelt, ma már 32 ország 67 városa alkotja a WTA szervezetét.

 

Daedeok Kutatás-fejlesztési Speciális övezet (Daedeok Innopolis)

A Daedeok Tudományos Város fejlesztésének sikereire alapozva a kutatók által, a kutatási eredmények hatására alapított spin-off cégek új gazdasági erőként hatnak a helyi gazdaságra. Daedeok Technopolis ipari komplexumokkal, és helyiek számára létesítendő lakó- és rekreációs létesítményekkel telik majd meg. A városvezetés „Daedeok Völgy Fejlesztése” címmel, melyben a Tudományos Város szoros összefüggésben áll a környező területekkel, mint Dunsan új belváros, Yuseong Turisztikai Övezet, Expo Park, a harmadik és negyedik ipari park, valamint a kutató egyetemek és a főiskolák. Ez a fejlesztési projekt olyan erőforrások létrejöttét generálja, mint a kutató intézmények, humán-erőforrás, termelés és adminisztratív asszisztencia egy integratív gazdaság keretei belül. Továbbá zajlik egy másik fejlesztési projekt „Daedeok Techno-Völgy Fejlesztési Projekt” néven, együttműködésben a koreai kormánnyal, a Hanwha vállalattal és a Koreai Ipari Bankkal. A fejlesztés során egy új ipari park épül a „Techno-völgyben”, lakásokkal, szabadidős létesítményekkel, sportpályákkal és természetesen egy ipari zónával, mely kifejezetten a „Techno-völgy” külföldi befektetői számára készül. 2004. december 29.-én a törvényhozás zöld utat adott a Daedeok Kutató és Fejlesztő Speciális Zóna törvénynek, mely nagy lökést adott Daedeok Völgy fejlesztésének. Az elmúlt 30 évben Daedeok Völgy egyrészt arra helyezte a hangsúlyt, hogy minél előremutatóbb technológiai fejlesztéseknek adjon teret, ugyanakkor ezek kereskedelmi hasznosulását is szem előtt tartotta.

 

WTA

A Világ Technopoliszainak Egyesülete (WTA) többoldalúan együttműködő szervezetként jött létre 1997 júniusában, Koreában. Fő céljai a regionális fejlődés elősegítése, a cserekapcsolatokon keresztüli közös gyarapodás, illetve a tudomány és technológia általános fejlesztése, s ezáltal az emberek életminőségének javítása.

A WTA Szervező Bizottság egy háromnapos „Világ Technopoliszainak Szimpóziuma” elnevezésű eseményt rendezett 1996 novemberében, melynek során megkezdődtek az előkészületek a WTA alapítására. Húsz ország tisztviselői és tudósai gyűltek össze, felismervén azt, hogy mekkora szükség van a WTA megalapítására, s mindannyian helyeselték azt.

 

1997 júniusában tíz város huszonkét országának polgármestere gyűlt össze a daejeoni Daedeok Tudományos és Kulturális Központban. Egyöntetűen elfogadták a WTA szabálykönyvet, amely a szervezet fő céljait és irányelveit írja le. Emellett a Közös Nyilatkozatot is aláírták, amelyben kifejezték, hogy a jövőben is prioritásnak fogják tartani a WTA fejlesztését. Ezen a történelmi jelentőségű találkozón jött létre a WTA.

Daejeon Metropolis igen sokat tett azért, hogy a WTA még hatékonyabban érhesse el céljait. Először is, Daejeon szorgalmazta, hogy a WTA az UNESCO stratégiai partnerévé lépjen elő, másodszor, a város költségvetésének egy részét a WTA számára különítette el, miközben a koreai kormánytól is ígéretet kapott arra vonatkozóan, hogy az egy WTA alapot hoz létre. A WTA jelenlegi fő prioritása az, hogy nemzetközi együttműködésen alapuló kutatási projekteket hozzon létre, illetve hogy megteremtse egy, a tagok közötti információs hálózat létrejöttének feltételeit. 

 

A ’98-as WTA Kongresszust szeptember 2-3.-án tartották Daejeonban, ahol a szervezet alapító tagjai mind képviseltették magukat, mellettük pedig azok a technopoliszok is megjelentek, akik a jövőben akartak csatlakozni az egyesülethez. A rendezvényt a polgármester konferenciájával egészítették ki, amelyen az együttműködés gyakorlati lépéseiről esett szó. Emellett a szimpózium a csúcstechnológia és tudomány kérdéseit tárgyalta, s ekként a WTA jövőbeli együttműködése számára is utat mutatott.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed fermentum condimentum lacus, nec pharetra lorem ultrices eget. Phasellus nisl tortor, dapibus non dictum et, ultrices at ipsum. Phasellus sed tempor nisl. Pellentesque suscipit ornare fermentum. Suspendisse luctus sem vel tortor commodo sit amet dapibus mi varius. Duis quam est, tristique eu vehicula sit amet, feugiat ac tortor. Donec laoreet, ante et laoreet adipiscing, sapien est cursus augue, sed sodales tortor sapien vel mauris. Nullam tempus consectetur risus, at aliquet mauris ultrices sit amet.
Phasellus molestie mattis arcu, vitae tincidunt sem euismod eget. Donec bibendum, sem id interdum tristique, neque sem dignissim metus, non lacinia dolor tortor sit amet risus. Praesent pharetra hendrerit scelerisque. Maecenas tempus, nibh vel dictum venenatis, mi urna accumsan massa, in fringilla velit purus et diam. Vestibulum feugiat tristique lectus a sagittis. Curabitur placerat, justo quis dapibus bibendum, ante velit consequat ipsum, vel interdum magna enim vel ipsum. Integer mauris felis, adipiscing vel imperdiet sed, blandit vel elit.
Nulla et sapien est. Nunc eget condimentum est. Ut non nisi in est iaculis sodales. Morbi eget libero mi. Curabitur sit amet nulla nec felis dapibus scelerisque. Integer rhoncus, sem ut consectetur vehicula, nulla diam placerat lorem, nec tempor odio nisi eget enim. Maecenas sodales ipsum ac magna fringilla non interdum odio euismod. Cras nec facilisis purus. Quisque ut tortor ligula. Integer at odio non dui mollis semper ut a sapien. Nulla euismod est et nunc vehicula id malesuada purus pretium.
Suspendisse imperdiet augue id est consectetur varius. Suspendisse velit lectus, bibendum quis ultricies eu, porta vel augue. Nullam in magna non nisl varius convallis nec eget nulla. Sed magna eros, consectetur eleifend pellentesque a, pretium sit amet urna. Donec odio sapien, aliquet et consectetur et, mollis et neque. Vestibulum ornare magna ac eros cursus facilisis. Integer imperdiet malesuada enim in tincidunt. Donec eget porttitor ante. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Class aptent taciti sociosqu ad litora torquent per conubia nostra, per inceptos himenaeos. Cras iaculis purus ac ipsum convallis vulputate. Cras quis libero ac metus eleifend iaculis lacinia ac nisi. Sed quis turpis mi. Nulla nec mi felis, sit amet molestie magna. Donec turpis odio, tincidunt ac consequat id, cursus et libero. Quisque eu augue nec sem pretium commodo.
Morbi ornare, velit ac tempus vulputate, est odio convallis ipsum, in viverra erat elit imperdiet velit. In hac habitasse platea dictumst. Nullam fermentum nulla at lectus ultrices consectetur ac ornare ipsum. Cras sodales interdum metus, ut pharetra ipsum rutrum nec. Ut congue luctus interdum. Duis eget lobortis lectus. Duis vitae auctor justo. Nam gravida, mi eu convallis varius, velit turpis convallis justo, vitae ultrices mi mauris a justo. Suspendisse fringilla scelerisque massa id pharetra. Vivamus vehicula sodales purus in malesuada. In hac habitasse platea dictumst. Nam id arcu ac justo imperdiet blandit. Donec felis enim, adipiscing non scelerisque nec, commodo sed orci.