Kedves koreai kultúra iránt érdeklődő Magyarok!

Daejeon (ejtsd: Dedzson)

Korea szikrázó kulturális és technológiai fővárosa

Körülvéve idilli jade hegyekkel, fűszerezve ősi templomokkal és konfuciánus pavilonokkal, Daejeont tartják általában Korea leginkább élhető és dinamikus főbb városának.

A forgalom meglehetősen ésszerű, a parkok, a folyók és a múzeumok soha nincsenek messzebb egy rövid útnál, és Szöul 50 perc alatt elérhető vonattal. De ami Daejeont más ázsiai városokkal szemben egyedülállóvá teszi igazán, az a rengeteg ámulatba ejtő egyetem és a kutatóintézetek vezető világszínvonalú kutatásai az alkalmazott tudományok, a félvezetők, a fúziós technológia és az új generációs műholdak terén.

Daejeon egy óriási nemzetközi közösséggel büszkélkedhet, és lenyűgöző, hogy a lakosság több mint 7500 polgára rendelkezik Ph.D. fokozattal az alkalmazott tudományok terén, valamint azonos számú MSc-vel és más további fejlett képzési titulussal. Daejeon nemhiába tett szert nevére, Ázsia "Szilícium-völgye"-ként.

Élet

A pompás Gyeryongsan-hegy és a csillogó vízű Daecheongho-tó csak néhány kilométerre fekszik Daejeontól. De még a városban sincs az ember

messze a természettől. Hegyi utak és rejtett völgyek nyúlnak el minden irányban, a festői Gapcheon folyó partja, a zöld parkok és a folyók tökéletesek egy délutáni sétához. Egy rövid útra található egy bájos fazekas falu, az ősi város Gongju, és egy kicsit messzebb a Taean-félsziget számos lélegzetelállító strandja. Daejeonnak épp ez az élénk nagyvárosi vibráló szelleme nyeri meg a szíved. A kormányzati negyede teszi Daejeont  "kis Szöullá", az új metróhálózat és a kiváló autópályák: Daejeon minden kényelemmel ellát. A koreai közlekedési hálózat középpontjában, Daejeon közel van mindenhez.

Egy hosszú nap végén, miután felfedezted Daejon parkjait és látványos utcáit, feltétlenül pihenj meg a mesés Yuseong gyógyfürdő kerületben. Yuseong jól ismert szolgáltatásairól, az egyik kiváló szalonjában frissítő élményt nyújt majd egy masszázs. Szintén látogasd meg az ínyenc éttermeket a közeli Mannyeon kerületben, vagy vásárolj be a pazar Galleria Timework Áruházban a Dunsan kerületben. Itt bármi megtalálható amire szükséged van: mindenféle áru, különleges butikok, kávézók és bárok Daejeon belvárosában.

A gyermekek különösen élvezni fogják Daejeont. Az O-World, a Gumdori parki séták, a Daecheongho-tó közeli Ökoszisztéma Múzeum, a

Daejeon Tudományos Múzeum és a Hanbat Arborétum meg fogja nyerni szívüket. Daejeonban van a világhírű Nemzetközi iskola (TCIS),  annak számos általános- és középiskoláját, különösképpen a Daejeoni Tudományos Gimnáziumot tartják a legjobbnak Koreában. Rengeteg játékcsoport és tevékenység áll rendelkezésre a nemzetközi közösség számára mely lefoglalja majd a gyerekedet. Pyeongsong Ifjúsági Központ is számos programot nyújt, hogy ösztönözze a fiatal elméket.

Kultúra

Daejeon valóban megérett a kultúra központja címre, számos polgára már nem érzi szükségesnek hogy Szöulba utazzon a legjobb dolgok élvezetéért. Itt megtalálhatod az összes kedvenc játékfilmed Daejeon fő mozi komplexumaiban: CGV, Lotte Cinema Daejeon, Cinus. A kifinomult ízlésűeknek ajánlott a Daejeon Művész Mozi. Egy lusta vasárnap, sétálj le a Daeheung vagy a Dunsan kerületbe és élvezd a galériákban Korea néhány legkreatívabb mai művészét.

Edmon Colomer vezényletével a Daejeon Filharmónikusok kínálja tárházát a klasszikus és a kortárs zenéből. Számos más nemzetközi és helyi zenei eseményt találsz szintén a Daejeon Kulturális és Művészeti Központban, Woosong Művészeti Központban, a Paichai Egyetemen és a Jeongsimhwa Kulturális Központban.

Élő klubok, mint a Watermelon Sugar és a Jrock Cafe további lendületes alternatívát nyújtanak. Van még számos bár és klub mely vendégül

látja a nemzetközi közösséget.

A Daejeon Művészeti Múzeum, mely a lenyűgöző külső szerkezetéről ismert, tartalmaz egy szép gyűjteményt a kortárs művészeti alkotásokból.

Nézd meg a szomszéd Lee Eungno Múzeumot amíg ott tartózkodsz. Az Ázsia Múzeum a hegy lábánál a Jeogo Hegyi Erőd mögött helyezkedik el. Itt

található a legelbűvölőbb művészetek gyűjteménye és egy gyönyörűen megőrzött koreai hagyományos ház, mely a legfinomabb hagyományos teákat

szolgálja fel.

Daejeon egy igazi paradicsom a túrázás, az úszás, a maratonok és a csónakázás szerelmeseinek. Itt bárhol megtalálhatóak a szabadidős lehetőségek. A professzionális sportokért nézd meg a Daejeon Világbajnoki Stadiont és a Hanbat Stadiont.

Oktatás, kutatás és technológia

Kevés Daejeon méretű város (lakossága 1,5 millió fő) büszkélkedhet húsz egyetemmel és huszonegy kutatóintézettel. Legismertebb ezek közül a Koreai Tudományos és Technológiai Fejlesztési Intézetet (KAIST), melyet a világ egyik vezető műszaki egyetemeként tartanak számon. Az elnök Suh Nampyo, a „MIT csodagyereke” vezetése alatt a KAIST az alkalmazott tudományok meghatározó szereplőjévé vált, együttműködési megállapodásokat kötve a NASA-val és más, a technológiában vezető cégekkel. Az Információs és Kommunikációs Egyetem (ICU) a távközlési kutatás központja, melynek része  a ICU-Samsung Közös Kutatóközpont. A koreai Természettudományi és Technológiai Egyetem, a Chungnam Nemzeti Egyetem, a Hanbat Egyetem, a Hannam Egyetem, a Woosong Egyetem, a Daejeon Egyetem, a SolBridge Nemzetközi Üzleti Iskola és más egyetemek közös jellemzője az első osztályú műveltség a tudományok és a bölcsészettudományok terén, mely egy figyelemre méltó tudós közösséget alakít ki.

A daejeoni Kutatóintézetek magukba foglalják a Koreai Biotudományi és Biotechnológiai Kutatóintézetet (KRIBB), mely nano biochipek fejlesztésével foglalkozik, a Korea Atomenergia Kutatóintézetet (KAERI), mely vezető a nukleáris energiában, az Elektronikus és a Távközlési Kutató Intézetet (ETRI), amelynek WiBro technológiáját nemzetközi szabványként fogadták el a 3G vezeték nélküli kommunikációban, a Korea Űrhajózási Kutatóintézet  (KARI), mely a KOMPSTAT műholdas program kifejlesztője, és a Nemzeti Fúziós Kutatóintézet, amely nemrég mutatta be az innovatív KSTAR nukleáris fúziós reaktort. Egyéb kutatóintézetek közé tartozik a Nemzeti Nanofab Központ, a Koreai Alaptudományok Kutatóintézete, a Koreai Gépek és Anyagok Intézete, a Koreai Kémiai Technológiai Kutatóintézet, a Koreai Tudományos és Technológiai Információs Intézet, a Koreai Szabványügyi és Tudományos Intézet, a Tenger- és Óceánmérnöki Kutatóintézet, a Koreai Földtudományi és Ásványi Erőforrások Intézete, a Koreai Energia Kutatóintézet , a Védelemfejlesztési Ügynökség, a Koreai Toxikológiai Intézet, a Koreai Keleti Gyógyászati Intézet, a Koreai Atomsorompó és Ellenőrző Intézet, a Nemzeti Matematikai Tudományok Intézete, a Koreai Atommagbiztonsági Intézet és a Nemzetbiztonsági Kutatóntézet.

Ázsia vállalati innovációs és vállalkozási Klasztere

A haladó tudományok temérdeknyi szakembere válik munkaerővé Daejeon 21 vállalati kutatóközpontjában. Ez a csoport magában foglalja az új termékek és rendszerek vállalati kutatási központjait, az LG, Samsung, SK, Samyang, Hanhwa és Dongbu elvárásainak megfelelően. Daejeonnak van további tizenhét speciális témára összpontosító kutatóközpontja.

Daejeont leggyakrabban "Ázsia Szilícium-völgyé"-nek nevezik, de ez az analógia elhomályosíthatja  az ebben a régióban fejlesztett technológiák hosszú sorát, a nukleáris energiától az autóalkatrészeken és kommunikációs technológián át a hajógyártáson egészen a szerszámgépekig. Újabban az ACTS (Fejlett Kulturális Technológiák és Szolgáltatások Ügynöksége) vált a szórakoztató multimédia Mekkájává.

Az egymást termékenyítő tudományterületek gazdag ökoszisztémát teremtettek az innováció és az együttműködés terén.

Az elmúlt tizenöt évben, a kockázati tőketársaságok úgy szaporodtak el mint tavaszi eső után a gomba, legutóbbi felmérés szerint 900-ra nőtt a számuk. Ezek a kockázati társaságok lefedik a kommunikációs technológiát, a szoftveripart, a biotechnológiát, a környezeti tudományokat, az autóalkatrészeket, a lézeres technológiát és egyéb területeket is. Néhány cég közülük vezető szerepet tölt be, és mások most érnek csak nagykorúvá.

Az önkormányzat támogatja az egyik leggyorsabban fejlődő üzleti közösséget, nagy hangsúlyt fektetve a technológiai innovációra. A nemrég a város északi részén megnyílt Daedeok Techno völgy egyre fejlődő központjává válik az informatikai és a biotechnológiai vállalkozás-kutatásoknak, jelentős nemzetközi befektetéssel.